Yhteystiedot

Lisää yhteystietosi tähän klikkaamalla salamaikonia, joka ilmestyy tuodessasi hiiren tämän tekstin päälle

Fosfolipidit

Fosfolipidit (eli lesitiinit) ovat erittäin tärkeä rakennekomponentti biologisissa membraaneissa, esimerkiksi solukalukalvolla. Aivoissa fosfolipidit osallistuvat kudoksen elintärkeisiin toimintoihin. Sveitsiläinen tohtori Sam Baxas kehitti 1990-luvulla soijapavuista eristettävistä fosfolipideistä nykyisin erityisesti ateroskleroosin hoitoon tarkoitetun suonensisäisen hoidon.

Ateroskleroosi eli valtimonrasvoittumistauti on verenkiertoelimistön sairaus, jolle on ominaista kolesterolin ja muiden epäpuhtauksien kertyminen verisuonten seinämiin, paikallisten kohoumien eli ateroomaplakkien muodostuminen ja valtimon ontelon kaventuminen. Sen kliinisesti merkittävimmät ilmenemismuodot ovat sepelvaltimotauti ja aivoverenkierron sairaudet, jotka voivat johtaa akuutteihin komplikaatioihin kuten sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen.

Fosfolipidihoito on osoittautunut hyödylliseksi niillä asiakkailla, jotka kärsivät sepelvaltimosairaudesta johtuvista angina pectoris -kivuista. Yksi tärkeä fosfolipiditerapian syy on tarve lisätä yksilön kykyä sietää sydäntä rasittavaa stressiä. Henkilöt, joilla on ollut esim. sydäninfarkti tai joilla on riski sairastua valtimonkovettumistautiin, hyötyvät hoidoista. Fosfolipiditerapian ansiosta ikääntymiseen liittyvät muutokset pysähtyvät elinten rasvakoostumuksessa ja kudoksissa, kuten sydänlihassoluissa ja punasoluissa, rasvojen tasapainottumisen vuoksi. Fosfolipidihoito alentaa homokysteiini-tasoja ja siten normalisoi HDL/LDL-kolesterolien ja triglyseridien tasoja. Lisäksi miesten seksuaalinen kyvykkyys paranee. Fosfolipidit suojaavat myös maksaa.